ortodonție

Ortodontie pentru copii

Ortodonție pentru copii

Ortodonția este o ramură a stomatologiei care se adresează în special copiilor si adolescenților. Și asta, nu pentru că tratamentul anomaliilor dento-maxilare nu s-ar putea face si la vârstă adultă, ci pentru că părinții copiilor și chiar copiii înșiși se îngrijorează și sunt disconfortați, de la vârste fragede, de poziția dizarmonioasă a dinților.

Pe de altă parte, există și niste avantaje ale tratamentului anomaliilor dento-maxilare în această perioadă a vieții.

Orice tratament ortodontic este mult mai bine condus în faza de creștere si dezvoltare a aparatului dento-maxilar.

În copilărie și adolescență aparatura ortodontică poate stimula si orienta creșterea osoasă iar impactul negativ al forțelor ortodontice asupra țesutului de susținere al dinților este inexistent.

Aproape orice anomalie, după terminarea tratamentul ei, are un grad mai mic sau mai mare de recidivă care este împiedicată prin diverse aparate de contenție si retainer.

Astfel că, un alt avantaj esențial al tratamentului ortodontic la vârste mici este păstrarea integrală a rezultatului obținut după purtarea aparatului dentar și renunțarea rapidă și definitivă la sistemele de contenție.

Ortodonție pentru Adulti

În prezent, datorită propagării rapide a informației si creșterii standardelor estetice dar și dezvoltării tehnologiilor în stomatologie, un număr din ce in ce mai mare de adulți apelează la tratament ortodontic.

Terapia ortodontică la adult, fie rezolvă o anomalie dento-maxilară netratată în copilărie sau adolescență, fie face parte dintr-o reabilitare orală mai complexă, mai exact trebuie să repoziționeze dinții și să creeze spații pentru viitoarele etape chirurgicale si protetice ale tratamentului propus de către stomatolog

Tratamentul anomaliilor dento-maxilare ale adultului, în general, nu diferă de cel al copiilor si adolescenților dar are caracteristicile lui și câteodată niște limitări.

Prioritatea tratamentului ortodontic este păstrarea sănătății dinților si osului din jurul lor si apoi obținerea unei poziții cât mai aproape de ideal.

Astfel că, în cazul adultului, din cauza unei rate mai lente de formare si mineralizare a osului în jurul pozitiei noi a dinților, forțele transmise de către aparatura ortodontică trebuie să fie mai blânde, asta însemnând câteodată un timp de tratament ușor mai îndelungat.

Limitarea tratamentului ortodontic la adult este dată de parodontopatie, adică de un grad mai ridicat al resorbției osului din jurul dinților, forțele ortodontice, în această situație, nefăcând altceva decât să scadă si mai mult implantarea dinților.

Faptul că există aparate puțin vizibile si chiar complet invizibile, împreună cu starea de confort a purtării lor, reprezintă argumente importante pentru decizia de a face un tratament ortodontic, pe lângă cel esential, de a avea dinții drepți.

Ortodontie pentru Adulti
Tipuri de aparate

Tipuri de aparate

Vă prezentăm mai jos categoriile de aparate dentare si câteva din caracteristicile lor.

1. Aparate ortodontice fixe

Acest tip de aparatură ortodontică este cel mai răspândit, cel mai eficient și disponibil în mai multe variante.

1.1 Aparat ortodontic fix metalic

Este cel mai utilizat tip de aparat dentar în intreaga lume.

Se aplică pe suprafețele vestibulare ale dinților, adică pe suprafețele externe, cele în contact cu buzele si obrajii.

Este realizat din aliaje inoxidabile și biocompatibile deci fără reacții adverse din partea organismului.

Este foarte rezistent și se igienizează ușor fiind recomandat copiilor și adolescenților.

Are costul mai scăzut decât orice tip de aparat fizionomic.

Singurul "dezavantaj "al aparatul metalic il constituie faptul că este vizibil dar, pentru unii dintre copii si adolescenți, tocmai acest lucru le pare atractiv.

Este de precizat faptul că, pentru fiecare aparat dentar fix, există mai multe sisteme (Standard, Roth, MBT, Hilgers, Damon) dar alegerea în acest sens aparține medicului curant în funcție de anomalie si strategia de tratament.

Mai există și varianta miniaturizată pentru fiecare sistem în parte, adică bracketul este mai mic decât varianta clasică. Și in acest caz, tot medicul decide dacă acest tip de aparat poate fi utilizat, având avantajul unei vizibilități mai mici dar dezavantajul unor forțe mai mici și mai imprecise.

1.2. Aparatul ortodontic fix fizionomic( ceramic / safir)

Acest tip de aparat vine în întâmpinarea dorinței multor pacienți ca aparatul dentar sa se vadă cât mai puțin.

Se aplică tot pe suprafețele vestibulare( externe) ale dinților.

Sunt fabricate din diverse materiale fizionomice care sunt transparente sau alb mat.

Tipul acesta de aparat necesită o atenție mai crescută din partea pacientului pentru că rezistența lor mecanica este ușor mai scăzută decât a aparatelor metalice.

Costurile aparatelor fizionomice sunt mai mari dar estetica lor este specială.

1.3. Aparatul dentar fix lingual

Acest tip de aparat se montează pe fața linguală a dinților, adică pe partea dinspre limbă și are marele avantaj de a fi complet invizibil.

Aparatele linguale pot avea câteodată și câteva dezavantaje: pacientul se poate obișnui intr-un timp mai îndelungat cu el, pot apărea în primele zile după montaj ușoare dificultăți în pronunțarea cuvintelor, hipersalivație.

Și acest tip de aparat ortodontic există în mai multe variante, vârful de gamă fiind sistemul INCOGNITO. Acesta este un sistem 100% personalizat pe forma si mărimea suprafețelor dinților pacienților.

Este executat, după o prealabilă amprentă, intr-un laborator specializat din Germania din aur platinat. Are un cost mult peste media celorlalte si poate fi considerat aparatul de lux al ortodonției.

2. Aparatura ortodontică mobilă

Este cel mai vechi tip de dispozitiv ortodontic care încă se folosește cu succes, în special la copiii cu dentiție temporară si mixtă si ca aparat de contenție a rezultatului după purtarea aparatului fix.

3. Sistemul INVISALIGN

Se poate spune fără să greșim că acest sistem este inovația din ortodonție a ultimilor ani.

Este compus dintr un număr mai mic sau mai mare de aliniatori( gutiere) care se poartă fiecare o perioadă în jurul a două săptămâni, după care se schimbă cu un altul, care preia noua poziție obținută a dinților si o conduce spre o altă poziție mai aproape de rezultatul dorit.

Lucrul acesta se repetă până când dinții ating poziția ideală.

Aliniatorii sunt confortabili, transparenți, cu o estetică foarte bună. Pentru că pot fi îndepărtați cu ușurință, igiena dinților și alimentația se fac normal.